Informatie over fietsen, fietsmerken en accessoires

Home » » Verschil damesfiets en herenfiets

Verschil damesfiets en herenfiets


Wat is het verschil tussen een damesfiets en een herenfiets? De stang roept dan iedereen. Maar er zijn meer verschillen tussen een echte damesfiets en een herenfiets.


Ook bij sportfietsen en racefietsen komen er steeds meer damesmodellen, en die hebben wel gewoon een stang. Hieronder een overzicht waarbij bij een "echte" en goede damesfiets rekening is gehouden.

Afstand zadel / stuur

De gemiddelde vrouw (de ontwerpers gaan altijd van het gemiddelde uit) heeft langere benen en een korter bovenlichaam. Dat zorgt een heel andere lichaamsbouw, en bij een goede damesfiets moet daarmee rekening gehouden worden. Bij een herenmodel moet een vrouw te ver naar voren strekken waardoor haar rug, nek en polsen zwaar belast worden. Een damesfiets kan wel 3 centimeter korter zijn dan een herenfiets.

Hoogte zadel / stuur

Doordat de benen langer zijn moet het zadel ten opzichte van het stuur bij een vrouw ook hoger staan dan bij een man. Anders kom je te laag te zitten.

Breedte stuur

De gemiddelde vrouw is ook smaller dan de gemiddelde man. Een smaller stuur is daarom voor haar beter. Dit voorkomt klachten in de polsen en rug.

Afstand remgreep / stuur

Vrouwenhanden zijn kleiner. Daarom is het fijner als de afstand tussen het stuur en de remgreep kleiner is.

Trappers

Ook zijn de vrouwenvoeten kleiner. Daarom zijn de pedalen bij damesfietsen soms korter dan bij herenfietsen.

Rechtere zithouding

Vrouwen willen graag meer rechtop zitten dan mannen. Bij een echte damesfiets is daarmee rekening gehouden.

Het fietszadel

Dames hebben andere billen dan mannen. Een breed zadel dat iets korter is zit bij een vrouwelijke bouw beter.

De fietsstang

Het ontbreken van de fietsstang is natuurlijk het meest in het oog springende verschil tussen een herenfiets en een damesfiets. De stang was voor de stevigheid, maar doordat dames vroeger meestal een rok droegen was zo'n fietsstang maar lastig, vooral bij het opstappen en afstappen. Het verschil in stevigheid werd vroeger opgelost door bij damesfietsen dikkere buizen te gebruiken. Bij moderne damesfietsen is dat niet meer nodig. De moderne materialen zijn sterk genoeg. Het weglaten van de stang bij een damesfiets is nu meer een gewoonte.

Zoals we al schreven, er wordt uitgegaan van gemiddelde maten. Bij minder vrouwelijke vormen kan een echte damesfiets voor een vrouw minder comfortabel zijn dan een herenfiets. Bovendien houden lang niet alle fietsontwerpers rekening met bovenstaande factoren als ze een damesfiets ontwerpen. Soms zijn de verschillen vooral optisch.

Kijk hier voor enkele goede fietsen die speciaal voor dames zijn ontworpen.

-->